Tällä sivustolla käytetään evästeitä erottamaan sinut muista käyttäjistä. Tämä auttaa meitä tarjoamaan sinulle hyvän käyttökokemuksen ja parantamaan sivustoamme.


Henkilötietojesi yksityisyys on meille tärkeää. Tämän vuoksi AGCO on päivittänyt Tietoturvalausuntoaan antaakseen sinulle paremman käsityksen minkä tyyppisiä henkilötietoja sinusta keräämme ja kuinka niitä käytämme. Suosittelemme että varaat hetken lukeaksesi päivitetyn Tietosuojalausekkeen osoitteessa http://www.agcocorp.com/privacy.html

Lehtiarkisto
Traktoritehdas muutti kaupungista maaseudulle 50 vuotta sitten
Historia Valtra World

Traktoritehdas muutti kaupungista maaseudulle 50 vuotta sitten

Valmet-traktoreiden valmistus aloitettiin Jyväskylässä vuonna 1951, jolloin tehtaana toimi entinen kivääritehdas. Tehtaan tilat riittivät traktoreiden kokoonpanoon aina 1960-luvun loppuun asti, kunnes ensimmäinen mallisarja; 100-sarja julkaistiin. Traktoreihin tulleet ohjaamot vaativat korkeamman kokoonpanohallin ja näin entinen kivääritehdas jäi pieneksi.

Samaan aikaan Suolahdessa (noin 40 km Jyväskylästä pohjoiseen) jäi noin 1,5 hehtaarin tehdaskiinteistö tyhjilleen. Vaikka Valmet oli jo varannut Jyväskylästä tontin uudelle tehtaalle ja rakennustyöt olivat alkaneet, päätettiin tehdas siirtää Suolahteen vuonna 1969. Muuntotöiden jälkeen tehtaan avajaiset pidettiin syyskuussa. Samalla tehdasalueelle saatiin rautatie, jota pitkin edelleen lähtee traktoreilla lastattuja junia kohti satamaa ja sieltä maailmalle.

Valmet = Valtion metallitehdas

Muutto koski aluksi vain traktoreiden kokoonpanoa, ei siis kaikkia toimintoja. Jyväskylän tehtaaseen jäivät niin tuotekehitys kuin koneistuskin. Myös huoltokoulutus sai uudet tilat vapautuvista kokoonpanon tiloista Jyväskylässä. Kyseinen vuosi oli merkittävä myös traktorimalliston osalta. Tuolloin julkistettiin ensimmäiset nelivetomallit sekä nelisylinteriset ahdetut moottorit Valmet 1100- ja 900 -traktoreiden myötä. Niissä oli kiinteä turvaohjaamo.

Muutto kesti 40 vuotta

Jotkut muuton seuraavista askeleis­ta olivat melko hitaita. Seuraava suuri harppaus tapahtui vuonna 1975, kun tehdasalueelle valmistui 0,6 hehtaaria lisää hallitilaa. Tässä hallissa alettiin tehdä voimansiirron osia ja kokoonpanoa. Traktoreiden moottorit on tehty koko tuotannon ajan Tampereen lähellä Linnavuoren tehtaalla. Linnavuoressa on tehty moottoreita vuodesta 1943 alkaen.

Vuosien saatossa tehdasaluetta on laajennettu muuttuviin tarpeisiin. Viimeisin suuri harppaus tapahtui vuonna 2006, kun tuotekehityksen uusi rakennus valmistui. Nyt katon alaista tuotantotilaa on noin 5 hehtaaria, eli tehtaan pinta-ala on kasvanut alkuperäisestä koostaan jo 3,5-kertaiseksi. Aiemmin osa työntekijöistä myös asui tehdasalueen vieressä, mutta nykyisin tilalla on yli 2 hehtaaria parkkipaikkoja, koska työntekijät käyvät töissä autoilla mm. Suolahdesta ja Jyväskylästä. Vaikka suurin osa tontista on rakennettu, niin silti kolmannes on vielä metsää, joka luo maaseutumaisen leimansa tehdasalueen maisemaan.

Vasta nyt voidaan sanoa, että kaikki toiminnot ovat samalla tontilla, kuten oli tarkoitus vuoden 1969 muuttoa suunniteltaessa. Aikaa lopulliseen muuttoon meni vajaa 40 vuotta, mutta kuten vanha sanonta kuuluu: hiljaa hyvää tulee.

Valtra tractors Suolahti Factory Finland
Ilman muuttoa vuonna 1969 ei traktorituotanto voisi olla nykyisessä mitoissa.
  1. Tuotekehityskeskus
  2. Voimansiirtotehdas
  3. Kokoonpanotehdas
  4. Koeajorata
  5. Asiakaspalvelukeskus
  6. Varaosa- ja huoltokeskus

Lue myös nämä