Tällä sivustolla käytetään evästeitä erottamaan sinut muista käyttäjistä. Tämä auttaa meitä tarjoamaan sinulle hyvän käyttökokemuksen ja parantamaan sivustoamme.


Henkilötietojesi yksityisyys on meille tärkeää. Tämän vuoksi AGCO on päivittänyt Tietoturvalausuntoaan antaakseen sinulle paremman käsityksen minkä tyyppisiä henkilötietoja sinusta keräämme ja kuinka niitä käytämme. Suosittelemme että varaat hetken lukeaksesi päivitetyn Tietosuojalausekkeen osoitteessa http://www.agcocorp.com/privacy.html

Lehtiarkisto
Ihmiset

1400 sonnin lihatila Liperissä

Jälkimarkkinointi ja kotimaisuus ratkaisevat traktorimerkin

Jälkimarkkinointi ja kotimaisuus ratkaisevat traktorimerkin

Vesa Erosen maatilalla Liperissä kasvatetaan maitorotuisia sonneja lihakarjaksi. Sonnivasikat tulevat tilalle noin 200 kiloisina ja lähtevät vuotta myöhemmin noin 700 kilon painoisina. Vasikat tulevat pääasiassa Itä-Suomesta ja menevät teuraaksi HK:n teurastamolle Outokumpuun.

– Keskitymme perusmaatalouteen ja meillä on 5–7 ympärivuotista työntekijää. Logistiikan hallinta on tärkeää: eläimiä on 1400, säilörehua tehdään 12 miljoonaa kiloa vuodessa ja rehuviljaa kuluu 3,5 miljoonaa kiloa, josta suurin osa ostetaan. Lietettä levitetään tietysti samassa suhteessa, kertoo Eronen.

Tilalla on viisi navettaa ja kuudes on rakenteilla. Uusimpaan navettaan mahtuu 540 eläintä. Yksi navetoista on vastaanottonavetta, muut kasvatusnavettoja.

Konekalusto kunnossa ja kovassa käytössä

Maatilan traktorit ovat Valtroja. Traktoreissa ei ole haluttu keskittyä muutamaan jättitraktoriin, vaan tehokkuutta ja joustavuutta saadaan valikoimalla keskikokoisia traktoreita. Tärkeimmät traktorit ovat S274, keväällä tuleva T254 Versu, T234 Versu ja kaksi T174 Versua sekä lisäksi vanhempi 8400 apevaunun edessä. Lisäksi tilalla on mm. ajosilppuri, puimuri, kurottaja, pyöräkuormain ja kaivinkone.

– Nurmi niitetään taakseajettavalla Elhon Duettilla sekä tarvittaessa pöyhitään ja aina karhotetaan ennen ajosilppuria. Rehunkorjuuketjussa on 7–10 konetta etäisyydestä riippuen. Vaunut ovat noin 50-kuutioisia ja kaikissa traktoreissa on 50 km/h -vaihteisto ja jousitukset, koska tieajoa tulee paljon.

Pellot ovat pääosin 14 kilometrin säteellä. Omasta viljasta suuri osa tehdään kokoviljasäilörehuksi. Esimerkiksi kuivikeolkea tehdään syksyisin noin 200 hehtaarilta. Liete puolestaan levitetään kahdella Agronicin kolmiakselisella kärryllä, joista toinen ajaa lietettä ja toinen levittää sitä multaimella.

– Tulin isännäksi 1999 ja silloin ensimmäinen kone oli Valmet 6850. Koneet ovat kehittyneet kovasti sen jälkeen emmekä nykyisin enää käytä nelisylinterisiä traktoreita. Valtran piste sijaitsee vain 30 kilometrin päässä. Kotimaisuuden ja tieominaisuuksien lisäksi hyvä huolto- ja varaosapalvelu sekä sijaiskoneiden saatavuus ovat Valtran etuja.

Tilan traktoreihin tulee vuosittain noin 1200–1800 tuntia ja ne vaihdetaan noin viiden vuoden välein.

Vesa Eronen tekemässä tilansa lumitöitä
Vesa Eronen tekemässä tilansa lumitöitä Valtralla

Lue lisää:

T-sarjan traktorin ominaisuudet

N-sarjan traktorin ominaisuudet

Varustepakettitarjous N- ja T -sarjan traktoreihin NYT! (31.8.2018 asti)

 

Lue myös nämä