Tällä sivustolla käytetään evästeitä erottamaan sinut muista käyttäjistä. Tämä auttaa meitä tarjoamaan sinulle hyvän käyttökokemuksen ja parantamaan sivustoamme.


Henkilötietojesi yksityisyys on meille tärkeää. Tämän vuoksi AGCO on päivittänyt Tietoturvalausuntoaan antaakseen sinulle paremman käsityksen minkä tyyppisiä henkilötietoja sinusta keräämme ja kuinka niitä käytämme. Suosittelemme että varaat hetken lukeaksesi päivitetyn Tietosuojalausekkeen osoitteessa http://www.agcocorp.com/privacy.html

Lehtiarkisto
Monipuolista traktoriurakointia Lohtajalla
Traktorit Ihmiset

Metsässä, tiellä ja pellolla

Monipuolista traktoriurakointia Lohtajalla

Veljekset Jarkko ja Jari Haasala urakoivat viiden Valtran voimin Lohtajan seudun pelloilla, metsissä ja teillä. Monipuolinen urakointi työllistää yrittäjien lisäksi neljä muuta henkilöä ympäri vuoden ja kesäisin enemmänkin. Metallipajassa lisäksi valmistetaan itse mm. hiekoituskärryt ja etunostolaitteiden auraustukia AGCO Suomen myyntiin koko maahan.

Haasala Oy:n palveluvalikoima on muodostunut kuten pitääkin, asiakkaiden kysynnän mukaan. Aivan alussa oli maitotila.

– Isämme laittoi lehmät pois ja aloitti kylvöurakoinnin ja talviauraukset 1998. Ruiskutukset tulivat siihen aika pian rinnalle. Vuonna 2004 maatila siirtyi minun nimiini ja eriytin urakoinnin maatilasta. Jari teki silloin metallitöitä omassa pajassa ja auttoi minua koneurakoinnissa. Nyt olemme molemmat mukana Haasala Oy:ssä ja minulla on lisäksi hieman omaa peltoa, mutta se ei paljon työllistä, kertoo Jarkko Haasala.

Haasalat ovat onnistuneet työllistämään itsensä ja työntekijänsä harvinaisen tasaisesti ympäri vuoden. Talvisin aurataan lunta ja hiekoitetaan. Kesäisin tehdään kylvöjä, ruiskutuksia, lietteenlevitystä, niittoa, piennarniittoa ja muitakin töitä kysynnän mukaan. Metsätöitä tehdään ympäri vuoden. Työkuormaa tasataan metallipajassa, jossa samalla porukalla mm. rakennetaan parhaillaan itselle uutta hiekoitusvaunua ja valmistetaan AGCO Suomen myyntiin nelossarjan traktoreihin etunostolaitteen varret yhdistäviä auraustukia.

– Kaikki työmaat ovat noin 40 kilometrin säteellä Kokkolan, Kannuksen ja Kalajoen alueella. Siirtoajoa ei ole kovin paljon, kun vertaa siihen, että joillakin maatiloilla omat pellotkin ovat enemmän hajallaan, kertoo Jari Haasala.

Haasala Oy valmistaa nelossarjan Valtroihin auraustukia
Haasala Oy valmistaa nelossarjan Valtroihin auraustukia etunostolaitteen varsien väliin. Tuki estää varsia vääntymästä, jos auralla törmää kaivonkanteen tai muuhun esteeseen. Tukia myydään AGCO Suomen kautta.

10 tunnin aurauslenkki per traktori

Lumenaurauksessa käytetään T234 Versua, T174 Versua ja N121 Advancea. T-sarjalaisissa alueaura on etunostolaitteessa, N-sarjalaisessa etukuormaimessa. Ketterämpää N-sarjalaista käytetään pihoilla ja pyöräteillä, jossa etukuormaimeen sijoitetulla auralla voi myös nostaa lunta penkalle.

– Minusta Versussa on parempi tuntuma tiehen liukkaalla kelillä kuin portaattomalla, mutta tämä on tietysti makuasia. SmartTouch sen sijaan on aivan ehdoton, sillä voi jokainen kuljettaja räätälöidä esimerkiksi hydrauliikan mieleisekseen ja toisaalta jokaisen työkoneen asetukset voi tallettaa valikkoon, sanoo Jarkko.

Aurausta, hiekoitusta ja piennarniittoa tehdään Destialle, Kokkolan kaupungille ja yksityisille tienhoitokunnille. Listalla on isoja ja pieniä maanteitä, pyöräteitä ja pihoja. Vaunuhiekoittimia löytyy 5 ja 8 kuution mallit, lisäksi yksi nostolaitehiekoitin ja yksi vaunuhiekoitin on rakenteilla.

Valtra T234 Versu auraamassa kylätietä Vuometin auralla
T234 Versu auraa kylätietä Vuometin auralla, polanne poistuu perässä olevalla tappiterällä. Traktori on Suomi 100 -juhlavuoden mallia, numeroltaan 16. Lohtajalla mereltä puhaltava tuuli pöllyttää lumen helposti takaisin tielle.

Metsätraktori yllätti asiakkaan

Metsässä Haasalat operoivat John Deeren 1110E -ajokoneella, joka työskentelee Metsä Groupin savotoilla toisen yrittäjän ajaman harvesterin parina. Lähinnä Kokkolan kaupungin puistoissa ja metsissä puolestaan työskentelee N141 HiTech kolmen kaupungin palkkalistoilla olevan metsurin kanssa.

– Traktorissa on täysi metsävarustelu: metsäohjaamo, -renkaat, -lokasuojat ja muut. Vaunu on Kronoksen hydraulivetoinen 150 ja kuormain Gripto, keulapumppu FMG:n. Tein aikoinaan itse Kronokselle traktoriasennuksia ja teemme yhä yhteistyötä tuotekehityksen kanssa, kertoo Jari Haasala.

Valtra korvasi aikoinaan Kokkolan kaupungin savotoilla täysimittaisen metsäkoneen. Työn tilaajaa epäilytti miten maataloustraktori selviytyy metsä­koneen töistä. Epäilykset häipyivät nopeasti, sillä työt sujuivat traktorilla hienosti. Itse asiassa ketterä ja kevyt metsätraktori jättää puistometsiin vähemmän jälkiä kuin iso metsäkone.

Asiat sovitaan suullisesti

Jarkko ja Jari Haasala urakoivat Valtra-traktoreilla metsässä, pelloilla ja teillä
Jarkko ja Jari Haasala urakoivat neljän vakituisen työntekijän kanssa metsissä, pelloilla ja teillä. Töitä on varsin tasaisesti ympäri vuoden.

Maatalousurakoinnissa asiakkaat ovat yleensä tuttuja ja asiat sovitaan suullisesti. Haasalat levittävät lietettä kolmipyöräisellä Vervaetin 14 kuution itsekulkevalla vaunulla ja Livakan 16-kuutioisella traktorivetoisella vaunulla. Kummassakin on multaimet. Jos lietettä täytyy siirtää pidempiä matkoja, siirron tekee alihankkija rekalla. Lietettä levitetään vuosittain noin 50 000 kuutiota.

– Ruiskuina meillä on hinattava Hardin Navigator 3000 lohkoautomatiikalla ja GPS:llä sekä Hardi Master 1200 -nostolaitekone etusäiliöllä ja GPS:llä. Traktoreissa meillä ei ole automaattiohjausta, mutta seuraavaan sitä voisi harkita.

Niitomurskauksessa T234 käyttää Elhon 10,5-metristä perhosta ja T174 Elhon 9-metristä perhosta, joissa kummassakin on siirtoruuvit. Haasalat eivät kuitenkaan paalaa tai kuljeta rehua. Niittohehtaareja kertyy kaudessa yli 2000.

Kylvökoneina ovat nelimetriset Tume Titan ja Mascio Nina.

Kotimaisuus, hyvä huolto ja toimivuus

2000-luvun alkupuolella Haasaloilla oli vielä muitakin traktoreita, mutta sen jälkeen merkiksi on vakiintunut Valtra.

– Kotimaisuus on tärkeää sekä traktoreissa että työkoneissa. Se tarkoittaa myös sitä, että tuen ja varaosat saa läheltä. Valtran huolto Kokkolassa ansaitsee erityisen kiitoksen. Traktorit ovat myös toimineet hyvin ja kuskitkin tykkäävät niistä.

Traktoreihin kertyy keskimäärin 1300–1700 tuntia vuodessa.

Haasala Oy:n koneet

  • T234 Versu
  • T174 Versu
  • N141 HiTech
  • N121 Advance
  • 6350 HiTech
  • Vervaet ajettava lietevaunu
  • JD 1110E -ajokone

Lue lisää N-sarjasta Lue lisää T-sarjasta

Lue myös nämä