Tällä sivustolla käytetään evästeitä erottamaan sinut muista käyttäjistä. Tämä auttaa meitä tarjoamaan sinulle hyvän käyttökokemuksen ja parantamaan sivustoamme.


Henkilötietojesi yksityisyys on meille tärkeää. Tämän vuoksi AGCO on päivittänyt Tietoturvalausuntoaan antaakseen sinulle paremman käsityksen minkä tyyppisiä henkilötietoja sinusta keräämme ja kuinka niitä käytämme. Suosittelemme että varaat hetken lukeaksesi päivitetyn Tietosuojalausekkeen osoitteessa http://www.agcocorp.com/privacy.html

Lehtiarkisto
Naisenergiaa ja vanhoja traktoreita
Ihmiset Historia

Valmet Martat

Naisenergiaa ja vanhoja traktoreita

Haitari soi maitolaiturilla, maamoottori puksuttaa, ja lottakahvilassa tarjoillaan vastiketta. Vanhan Savotan pihapiirissä Rautajärvellä on metsä- ja maatalousnäyttely, mutta sama pihapiiri on myös kahden Valmet Martan koti. Inka-Milla ja Jenni-Janika Kekki ovat ihan sananmukaisesti kasvaneet vanhojen traktoreiden keskellä.

Oulaisten Weteraanikonepäivillä Valmet Marttojen teltalle tuli pikkutyttö ja sanoi, että kaverit eivät ymmärrä, kun hän tahtoo kuvata vanhoja traktoreita. Olipa mukava päästä lohduttamaan tyttöä ja sanoa, että kyllä monet muutkin tytöt tykkäävät traktoreista, kertoo Anne Ronkainen.
Valmet Martat, eli Inka-Milla Kekki, Jenna-Janika Kekki, Anne Ronkainen ja Lilja Järvinen, tapasivat toisiaan satunnaisesti perinnetapahtumissa vuosien ajan. Valmet Martat -niminen kaveriporukka syntyi, kun päätettiin tehdä yhdessä joulukalenteri reilut kaksi vuotta sitten. Nimensä loppuosan porukka sai Vanhat Valmetit -traktorikerhon puheenjohtajalta Kimmo Kirveslahdelta, joka arvosti nuorten naisten toimintaa suuresti.

– Kai me herätetään kiinnostusta siksi, että nuoret naiset harvemmin harrastavat vanhoja traktoreita, arvelee Lilja Järvinen.

Kaikilla naisilla on oma Valmet 20. Tosin Liljan Valmet on parhaillaan purettuna, hiekkapuhallettuna ja osat maalattuna. Lilja aikoo koota traktorin syksyllä, kun lossinkuljettajan kiireet helpottavat Kuhmoisten Haukkasalossa. Valmetin lisäksi perheessä on muita vanhoja työkoneita ja mm. höyrylaiva. Perinteiden säilyttämiseksi Lilja Järvinen on myös kirjoittanut kirjat pettuleivän ja sahdin tekemisestä.

Valmet Martat Anne Ronkainen, Inka-Milla Kekki, Jenna-Janika Kekki ja Lilja Järvinen Valmet 20 -traktoreineen, taustalla Kekkien Valmet 872 -metsäkone
Valmet Martat Anne Ronkainen, Inka-Milla Kekki, Jenna-Janika Kekki ja Lilja Järvinen Valmet 20 -traktoreineen, taustalla Kekkien Valmet 872 -metsäkone. Heinäkuun puolivälissä Valmet Martat osallistuivat Vanhan Savotan metsä- ja maatalousnäytteleyyn Pälkäneen Rauta­järvellä, Inka-Millan ja Jenna-Janikan kodin pihapiirissä.

Valmet Martoilla on yli 1600 tykkääjää Facebookissa ja lisäksi jaetut päivitykset näkee moni muukin. Vuodelle 2019 on tehty seinäkalenteri ja se näyttäisi käyvän hyvin kaupaksi 15 euron hintaan. Somessa esimerkiksi Valmet ja Mies -kuvakilpailu on ollut erittäin suosittu. Lisäksi Valmet Martoista Anne, Jenna-Janika ja Inka-Milla ovat laittaneet itsensä likoon laulamalla haitariyhtye Enso Kusetin kanssa traktoritapahtumissa.

Vuoden 2018 keikkakalenterissa Valmet Martoilla on noin 30 erilaista tapahtumaa.

0
Lue lisää Valmet Martoista

Lue myös nämä