Tällä sivustolla käytetään evästeitä erottamaan sinut muista käyttäjistä. Tämä auttaa meitä tarjoamaan sinulle hyvän käyttökokemuksen ja parantamaan sivustoamme.


Henkilötietojesi yksityisyys on meille tärkeää. Tämän vuoksi AGCO on päivittänyt Tietoturvalausuntoaan antaakseen sinulle paremman käsityksen minkä tyyppisiä henkilötietoja sinusta keräämme ja kuinka niitä käytämme. Suosittelemme että varaat hetken lukeaksesi päivitetyn Tietosuojalausekkeen osoitteessa http://www.agcocorp.com/privacy.html

Lehtiarkisto
Nuoret naiset harrastavat vanhoja Valmetteja
Traktorit Ihmiset

Nuoret naiset harrastavat vanhoja Valmetteja

Vanhoja Valmet-traktoreita harrastavat Anne Ronkainen, Inka-Milla Kekki ja Jenna-Janika Kekki ovat nousseet Suomessa pieneksi someilmiöksi ja traktoritapahtumien tähdiksi. Ilmeisesti muut pitävät traktoreita harrastavia nuoria naisia erikoisina, mutta heille itselleen kotoa opittu harrastus on mitä luonnollisin asia.

Anne Ronkainen sekä sisarukset Inka-Milla Kekki ja Jenna-Janika Kekki, miten Valmet-harrastus sai alkunsa?

– Meidän kaikkien perhepiirissä on aina harrastettu vanhoja traktoreita, etenkin Valmetteja. Ystävystyimme muutamia vuosia sitten, kun tiemme kohtasivat monissa traktori- ja perinnetapahtumissa. Syksyllä 2016 lyöttäydyimme yhteen ja aloimme kuvata ensimmäistä yhteistä joulukalenteriamme YouTubeen. Sattumoisin meistä alettiin käyttää nimitystä Valmet Martat, joka jäi sitten elämään.

Valmet marttojen logo

Millaista toimintaa Valmet Martat harrastavat?

– Käymme ympäri Suomea järjestettävissä perinne- ja traktoritapahtumissa, mutta tietysti koronavuonna 2020 niitä oli vähemmän. Kun normaalina vuonna käymme yli 30 tapahtumassa, niin viime kesänä kävimme alle kymmenessä. Monissa tapahtumissa esittelemme Valmettiemme lisäksi myös maaseudun vanhoja työtapoja. Olemme myös järjestäneet hyvän mielen ajoja esimerkiksi lapsisyöpäpotilaiden läheisten ja Heinolan lintuhoitolan hyväksi. Seuraavaksi suuntaamme Valmetit palvelutaloihin ja tuomme näkyvyyttä omaishoitajille. Letkassa on aina mukana muitakin harrastajia erilaisine kulkuneuvoineen sekä ohjelmaa. Tempaukset kestävät yleensä koko päivän ja ajokilometrejä kertyy 60–200.

Millaisia Valmetteja teillä on käytössä?

– Jokaisella on oma Valmet 20 -traktori. Lisäksi Inka-Millalla on Valmet 872 -metsäkone, jolla ajetaan vähän tuulenkaatoja ja polttopuita. Annella on Valmet 20, jonka kyydissä hän oli jo vauvana sekä HubbaBubba, eli vaaleanpunainen Valmet 20, jossa on Volkswagen Polon 1,9-litrainen diesel. Annen isällä on myös Valmet 20 sekä Valmet 361D, joka on peruja hänen isältään. Inka-Millan ja Jenna-Janikan äidillä taas on Valmet 502. Kaikkiaan traktoreita, koneita ja projekteja on perhepiirissä paljon.

Anne Ronkainen, Jenna-Janika Kekki ja Inka-Milla Kekki tunnetaan Valmet Marttoina. Jokaisella naisella on oma alkuperäistä vastaava Valmet 20 -traktori ja lisäksi muitakin vanhoja koneita.
Anne Ronkainen, Jenna-Janika Kekki ja Inka-Milla Kekki tunnetaan Valmet Marttoina. Jokaisella naisella on oma alkuperäistä vastaava Valmet 20 -traktori ja lisäksi muitakin vanhoja koneita.

Mitä muuta teette kuin harrastatte Valmetteja?

– Oikeastaan muuta emme ehdi töiden ja opiskelujen ohella harrastaa. Anne on ammatiltaan suomalaisen viittomakielen tulkki, Inka-Milla opiskelee maatalousyrittäjäksi ja Jenna-Janika on vielä peruskoulun viimeisellä luokalla. Inka-Millan ja Jenna-Janikan perhe on lisäksi järjestänyt monia perinnetapahtumia Vanhalla Savotalla sekä myynyt perinnevaatteita jo vuosien ajan. Valmet Martat on kaveriporukka, ei virallinen yhdistys, eikä harrastus ole bisnestä.

Lue myös nämä