Tällä sivustolla käytetään evästeitä erottamaan sinut muista käyttäjistä. Tämä auttaa meitä tarjoamaan sinulle hyvän käyttökokemuksen ja parantamaan sivustoamme.


Henkilötietojesi yksityisyys on meille tärkeää. Tämän vuoksi AGCO on päivittänyt Tietoturvalausuntoaan antaakseen sinulle paremman käsityksen minkä tyyppisiä henkilötietoja sinusta keräämme ja kuinka niitä käytämme. Suosittelemme että varaat hetken lukeaksesi päivitetyn Tietosuojalausekkeen osoitteessa http://www.agcocorp.com/privacy.html

Lehtiarkisto
Hyvää huoltoa jo toisessa sukupolvessa
Ihmiset Palvelut

Huolto Mäki Oy siirtyi isältä pojalle

Hyvää huoltoa jo toisessa sukupolvessa

Hyvälle työlle on aina kysyntää: sama pätee niin maatilaan kuin huoltoyritykseen. Soiniin Valtra-huollon perustanut Seppo Mäki on siirtänyt yrityksen poikansa Joni Mäen hoitoon, mutta työskentelee yhä itsekin. Myös monet asiakkaat ovat tuttuja jo toisessa tai jopa kolmannessa sukupolvessa.

– Minulla on kolme poikaa, joista kaksi mietti firman jatkamista. Juteltiin aikoinaan sukupolvenvaihdoksesta ja kysyin, että haluaako jompikumpi jatkaa huoltoyritystä. Joni päätyi jatkamaan. Pikkuveli Jukka on osakkaana koneurakointifirmassa. Täällä maaseudulla ei ole paljon vara valita. Vaikka yrittäjänä on paljon töitä, niin on myös oma vapaus, sanoo Huolto Mäki Oy:n perustaja Seppo Mäki.

Seppo Mäki teki ensimmäisen huoltosopimuksen vuonna 1981 Hankkijan kanssa Massey-Fergusonien huoltamisesta. Kun Valmet tuli Hankkijalle, niin myös Valmetin huolto tuli Mäen hoidettavaksi. Myöhemmin Hankkijan kautta tuli myös John Deeren merkkihuolto, mutta se jäi pois, kun myynti siirtyi Wihurille. Lisäksi Huolto Mäki huoltaa myös Sampon puimureita ja metsäkoneita.

Traktorihuolto vei mennessään

Joni opiskeli automaatioasentajaksi ja perusti koulun jälkeen yhden miehen sähköasennusfirman. Hän kuitenkin tuli heti armeijan jälkeen töihin traktorihuoltoon, mutta teki parin vuoden ajan sähköasennuksia ohessa. Nykyisin hän keskittyy traktorihuoltoon.

– Automaatiosähköpuoli oli hyvä pohja traktorihuoltoon. Can-väylät ja muut olivat jo tuttuja, kun ne tulivat traktoreihin. Nykyisin hoidan meillä melkein kaikki sähkö- ja elektroniikkahommat sekä vianetsinnän, kertoo Joni Mäki.

Ei pelkkää kasvua, vaan myös vapaa-aikaa

Yritysten odotetaan aina tavoittelevan kasvua. Huolto Mäen ajatusmaailma on hieman toisenlainen.

– Meillä ei ole mitään valtavia kasvutavoitteita, vaan pyritään hoitamaan tämä oma tonttimme hyvin. Maatalous ja lumiurakointi on tällä seudulla melko vakaata, mutta turvetuotanto vähenee. Tietysti voisi ottaa jotain muita edustuksia, mutta ne helposti hajottavat keskittymistä eikä ammattilaisia ole helppo löytää töihin. Kovista kasvutavoitteista tulisi riskiä ja stressiä. Nyt on hyvin töitä tälle porukalle ja ne voidaan hoitaa laadukkaasti, pohtii Seppo.

– Kun olen itse tehnyt aikoinaan paljon töitä ja ollut poissa kotoa, niin nyt on ilo seurata, kun nuori polvi ehtii olla kotonakin perheen kanssa ja harrastaa jotain. Meillä oli esimerkiksi joitakin vuosia sivupiste Saarijärvellä, jossa olin lähes kaikki päivät, mutta ajaminen kävi raskaaksi ja nyt Saarijärven Valtra-asiakkaita palvelee paikallinen yrittäjä, kertoo Seppo.

Valmeteja maatilalla vuodesta 1952 alkaen

Salon tilalle hankittiin ensimmäinen Valmet 15 jo vuonna 1952. Valmet oli aloittanut traktorituotannon vain vuotta aiemmin. Sen jälkeen tilalla on ollut vain Valmeteja ja Valtroja. Nykyisin lypsykarjatilalla on käytössä N143 HiTech, N163 Direct, T202 Direct ja Valmet 505 pumppaamassa lietettä.

– Seppo kävi huoltamassa traktoreita jo isoisän aikaan vuonna 1981, muistelee Jouni Kuoppa-aho.

Kuoppa-ahojen maatilalta on Huolto Mäen hallille vain kymmenen kilometriä. Osa pelloista on ihan huoltohallin lähistöllä, maatilalta katsottuna jopa huollon takana, joten huollossa on helppo poiketa. Tilalla tehtiin sukupolvenvaihdos 2014 ja robottinavetta valmistui 2019.

– Huollot on aina teetetty Mäellä. Koneiden pitää olla kunnossa, että saadaan työt tehtyä ajallaan, sanoo Jorma Kuoppa-aho.

Olosuhteet ovat parantuneet vuosikymmenten mittaan huimasti niin Kuoppa-ahojen maatilalla kuin muuallakin.

–  Kun suunniteltiin konehallia, niin Seppo sanoi, että tehkää kerralla tarpeeksi iso. Nyt halliin mahtuu T202 ja apevaunu peräkkäin lämpimään, kertoo Jouni.

– Ollaan sen verran tuttuja, että tohtii sanoa mitä ajattelee esimerkiksi konehallista. Onhan sitä aikoinaan tullut tehtyä esimerkiksi etuakseliremonttia ulkona jouluaaton aattona kovassa pakkasessa tai vaihdettua kaivinkoneeseen männät ja sylinteriputket sorakuopalla nuotion lämmössä – ja sen kyllä huomaa käsistä. Nykyisin on maatiloilla todella hyvät konehallit ja työ­kalut, joskus melkein paremmat kuin ammattikorjaamossa, muistelee Seppo Mäki.

Huolto Mäki Oy:n yrittäjät Seppo ja Joni Mäki (vas.) keskustelevat maitotilallisten Jouni ja Jorma Kuoppa-ahon kanssa. Sekä maatilan että huoltoyrityksen työt periytyvät isältä pojalle. Seppo on huoltanut Jorman traktoreita ja nykyisin asiakassuhde jatkuu Jonin ja Jounin välillä.

Huolto Mäki Oy

  • Perustettu 1981
  • Perustaja Seppo Mäki
  • Nykyinen yrittäjä Joni Mäki
  • Yksi palkattu työntekijä
  • Toimipaikka Soinissa
  • Toimialueena Soini, Ähtäri, Alajärvi, Vimpeli ja Kyyjärvi

Lue myös nämä