Tällä sivustolla käytetään evästeitä erottamaan sinut muista käyttäjistä. Tämä auttaa meitä tarjoamaan sinulle hyvän käyttökokemuksen ja parantamaan sivustoamme.


Henkilötietojesi yksityisyys on meille tärkeää. Tämän vuoksi AGCO on päivittänyt Tietoturvalausuntoaan antaakseen sinulle paremman käsityksen minkä tyyppisiä henkilötietoja sinusta keräämme ja kuinka niitä käytämme. Suosittelemme että varaat hetken lukeaksesi päivitetyn Tietosuojalausekkeen osoitteessa http://www.agcocorp.com/privacy.html

Lehtiarkisto
Telemetriasta tuottavuutta
Ihmiset Tekniikka

Telemetriasta tuottavuutta

Telemetria lienee yksinkertaisimmillaan tietojen lähettämistä paikasta toiseen langattomasti. Viimeisen vuosikymmenen aikana telemetriaa on alettu voimallisesti hyödyntää myös maataloudessa. Ja luonnollisesti soraääniäkin tästä kehityksestä on kuulunut. Tarvitaanko sitä, koska ennenkin ollaan tultu toimeen ilman tietokoneita ja telemetriaa. Uuden vastustaminen ja vanhaan tarrautuminen ei suinkaan ole uusi ilmiö.

Muistan opiskeluajoiltani maatalouskoneteknologian professorin pitämän luennon, missä hän kiivaasti vastusti nelivetoisia traktoreita. Hän povasi markkinoille tunkeutuneille nelivedoille lyhyttä elinkaarta, kunhan ensihuumasta selvitään. Viljelijät huomaavat varsin pian, ettei traktorin hintaa nostavaa vetävää etuakselia tarvita. Mutta kuinkas kävikään. Taitaa olla kovin vähäinen takavetoisten traktoreiden markkina tällä hetkellä.

Joidenkin ihmisten suhtautuminen telemetriaan on hieman edellä kuvatun kaltainen. Telemetrian tarjoamat edut ovat kuitenkin kiistatta erittäin mittavat. Tiedon sujuvan siirron tunnetuista eduista tehostunut logistiikka, huollon täsmällinen hallinta ja kustannusten kurissa pitäminen tulevat ensimmäisenä mieleen.

Telemetria vastaa väestönkasvuun ja ilmastonmuutokseen

Maatalous tarvitsee uuttaa digitekniikka enemmän kuin koskaan. Maailmalaajuisesti tarkasteltuna väestönkasvun ja ilmastonmuutoksen aiheuttamien ongelmien ratkaisemisessa telemetrialla on saavutettavissa merkittäviä edistysaskelia.

Telemetria antaa traktorin käyttäjälle mahdollisuuden yhdistää kaikkien traktoreiden tiedot yhteen paikkaan, olipa laite älypuhelin, tietokone tai joku muu alusta. Koko käytössä olevan konekannan tietoa yhdestä paikasta hallittaessa tehokkuus kasvaa kuin itsestään. Logistiikan sujuva hallinta ja joustava, ajantasainen päätöksenteko ovat seikkoja, jotka näkyvät varsin nopeasti kirjanpidon viimeisellä rivillä.

Täsmäviljelyllä ja tarkalla paikkatietojen hyödyntämisellä panos-tuotossuhde kääntyy väistämättä viljelijän eduksi. Maatalouden matala tuottavuus suorastaan vaatii telemetrian hyödyntämistä. Telemetriatuotteiden käyttäjäkohtaisella räätälöinnillä saadaan aikaiseksi jokaisen yrittäjän erikoistarpeisiin soveltuva järjestelmä.

Telemetriaan tulee paljon uusia sovelluksia

Kuten ostoskanavilla todetaan: eikä tässä vielä kaikki. Jatkuvasti kehittyvä ja aiempaa edullisemmaksi tuleva tiedonsiirto antaa tuotekehitykselle hedelmällisen kentän. Uskon tai oikeastaan tiedän, että viiden vuoden kuluttua telemetrialla on tarjottavana sellaisia elämänlaatua parantavia ja taloudenpitoa tukevia ratkaisuja, joista emme kunnolla osaa uneksiakaan.

Jotta pääsisimme mahdollisimman tuottavasti eteenpäin telemetrian hyödyntämisessä, meidän tulee ottaa nykyisestä tekniikasta kaikki mahdollinen irti. Viljelijöiden ja urakoitsijoiden on huolellisesti opeteltava käyttämään hankkimaansa laitteistoa ja ohjelmistoa. Käyttäjiltä saatujen kommenttien, kritiikin ja ideoinnin pohjalta tuotekehityksessä työskentelevät telemetrian asiantuntijat kykenevät ottamaan varmoja askelia kohti parempaa teknologiaa.

Kehitystyössä on kuitenkin syytä pitää jalat tiukasti pellon pinnassa. Vain käyttäjiä kuuntelemalla ja tiivistä yhteistyötä traktoreiden ja työkoneiden valmistajien välillä tekemällä päästään parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen. Telemetriasta ja digitalisaatiosta ei saa tulla ohjelmistoeksperttien ja teoreetikkojen temmellyskenttä. Telemetrian on pystyttävä tulevaisuudessakin tarjoamaan traktoreiden ja työkoneiden käyttäjille järkeviä, helppokäyttöisiä ja taloudellista lisäarvoa tuottavia työkaluja.

Visa Vilkuna on maa- ja metsätaloudesta kirjoittava freelancer, joka on ollut työssä myös Valtralla useammassa eri tehtävässä.

Lue lisää Valtra Connect telemetriaratkaisusta.

Lue myös nämä