Tällä sivustolla käytetään evästeitä erottamaan sinut muista käyttäjistä. Tämä auttaa meitä tarjoamaan sinulle hyvän käyttökokemuksen ja parantamaan sivustoamme.


Henkilötietojesi yksityisyys on meille tärkeää. Tämän vuoksi AGCO on päivittänyt Tietoturvalausuntoaan antaakseen sinulle paremman käsityksen minkä tyyppisiä henkilötietoja sinusta keräämme ja kuinka niitä käytämme. Suosittelemme että varaat hetken lukeaksesi päivitetyn Tietosuojalausekkeen osoitteessa http://www.agcocorp.com/privacy.html

Lehtiarkisto
N154-traktorissa on katolla meritutka
Traktorit Tekniikka

Valtran traktorit Tanskan meripelastuksen apuna

N154-traktorissa on katolla meritutka

Valtra Tanska voitti vuonna 2019 tarjouskilpailun neljän traktorin toimittamisesta Tanskan puolustusvoimille. Kolmea traktoria käytetään etsintä- ja pelastusyksikön apuna Tanskan Jyllannissa ja yksi lähetettiin Grönlantiin Arctic Commando -yksikköön. Traktoreille tehtiin täydellinen muodonmuutos ennen toimitusta asiakkaalle.

Tanskaa reunustaa 8 750 kilometrin rantaviiva. Tunnetuin rannikko on Vesterhavet, Pohjanmeren rannikko, joka ulottuu Saksan rajalta Tanskan pohjoisimpaan kärkeen asti. Vesterhavet on erittäin suosittu kohde kauniiden hiekkarantojensa ja perinteisten kalastusveneidensä ansiosta. Siellä sijaitsee myös Tanskan puolustusvoimien etsintä- ja meripelastusyksikkö SAR (Search & Rescue).

Tanskan puolustusvoimat sai vuonna 2019 neljä räätälöityä Valtraa neljään eri tukikohtaan – yksi pienelle Fanø -nimiselle saarelle, kaksi Vorupørin ja Thorup Strandin kalastajakyliin sekä yksi Mestersvigiin, Grönlantiin.

Kaikki neljä Valtraa varusteltiin sopimaan kunkin paikan ja tehtävän erityistarpeisiin.

Meritutka ja infrapunakamera traktorin katolla

Pienellä Fanøn saarella SARin uusi ajoneuvo on Valtra N154 Active polttoainetta säästävällä EcoPower-ominaisuudella. Traktori on väriltään valkoinen ja se on saanut kylkiinsä punaiset raidat.

Valtra N154 on monitoimityökone, johon voidaan asentaa erilaisia työkaluja kuten meritutka, infrapunakamera ja valonheitin.
Valtra N154 on monitoimityökone, johon voidaan asentaa erilaisia työkaluja kuten meritutka, infrapunakamera ja valonheitin.

– Olemme asentaneet traktoriin meritutkan, joka pystyy paikallistamaan laivat saaren ympäristössä. Lisäksi Valtrassa on infrapunalämpökamera, jolla voidaan etsiä kadonneita ihmisiä, eläimiä tai aluksia. Traktorin katolla on myös etsintää helpottava valonheitin, jota voidaan käyttää yöllä, Tanskan puolustusministeriön hankinta- ja logistiikkaorganisaation vääpeli Michael Enok sanoo.

– Fanøn Valtra on erikoisin traktorimme. Muunlaiset koneet eivät saaren olosuhteissa pysty samaan kuin traktori. Meillä on aina ollut SAR-traktori Fanøllä, mutta vanha traktori ei pystynyt hoitamaan samoja tehtäviä kuin uusi. Valtra N154 tarjoaa meille paljon enemmän mahdollisuuksia etsiä ihmisiä, ajoneuvoja, laivoja tai eläimiä.

Fanøn saari sijaitsee lounaisrannikolla, tanskaksi paikka on nimeltään Vadehavet. Se tarkoittaa suomeksi suunnilleen ”kahluumerta”. Matala ranta tekee siitä ihanteellisen traktorin käyttämiselle.

– Traktorilla voidaan ajaa vedessä metrin syvyyteen asti. Räätälöity suojus sulkee veden ulkopuolelle ja siksi traktori on sekä vedenpitävä että kestää suolavettä pidemmän aikaa, Michael Enok sanoo.

Tanskan puolustusministeriön hankinta- ja logistiikkaorganisaation vääpeli Michael Enok on tyytyväinen valintaan.
Tanskan puolustusministeriön hankinta- ja logistiikkaorganisaation vääpeli Michael Enok on tyytyväinen valintaan.

T254 Active auttaa SAR-veneitä veteen ja vedestä

Thorup Strandin ja Vorupørin kalastajakylissä kalastusveneet vedetään rannalta mereen ja takaisin traktorilla. Ne ovat Tanskan ainoat paikat, joissa hiekkaranta on satama. Molemmissa kylissä Tanskan puolustusvoimilla on SAR-palvelu, jolla on oma traktori SAR-veneen kuljettamiseen veteen ja ylös vedestä.

Tanskan meripelastuksen T254 Active on vedenpitävä jopa metrin syvyyteen asti. Valtrat pystyvät työskentelemään 1,40 metrin korkuisessa aallokossa.
Tanskan meripelastuksen T254 Active on vedenpitävä jopa metrin syvyyteen asti. Valtrat pystyvät työskentelemään 1,40 metrin korkuisessa aallokossa.

Veneen vetäminen veteen ja vedestä on raskasta. Siksi tarvittiin kuusisylinterisiä Valtroja. Meripelastus sai tehtävään kaksi sen tunnusväreillä, valkoisella ja punaisilla raidoilla, varustettua T254 Active -traktoria.

– Valitsimme tämän mallin sen painon ja hevosvoimien vuoksi. Meillä on 250 hevosvoiman vähimmäisvaatimus ja nykyaikaisella teknologialla varustettu Valtra T254 Active on täydellinen hoitamaan vaadittuja tehtäviä pehmeällä hiekalla. Löysä hiekka tekee muiden ajoneuvojen käyttämisestä erittäin vaikeaa.

Molemmat Valtra T254:t ovat vedenpitäviä jopa metriin asti ja pystyvät työskentelemään 1,40 metrin korkuisessa aallokossa.

– Sen lisäksi, että traktorit ovat vedenpitäviä, niihin on kiinnitetty valonheittimiä yöllä tapahtuvaa veneiden vesillelaskua ja vesiltä nostoa varten. Traktoreihin on myös asennettu massiivinen levy suojelemaan aluksen peräaalloilta. Taustalevyn asennus vaati todella taitavaa suunnittelua ja asennustyötä.

Valtra valittiin hinnan ja laadun ansiosta

Traktoreita valitessaan Tanskan puolustusvoimat katsoi tuotteen hintaa ja laatua.

– Meillä oli erilaisia tarjouksia eri valmistajilta. Valitsimme Valtran, koska se vastasi hinta- ja laatuvaatimuksiamme. Lisäksi AGCO Denmark A/S:llä oli tarjouksessaan joitain poikkeuksellisen hyviä näkökohtia, Enok sanoo.

Valtra sopii hyvin Grönlannin ilmastoon

Grönlannissa ilmasto on samankaltainen kuin Valtran kotimaassa Suomessa. Grönlannin Mestersvigissä Tanskan puolustusvoimilla on Arctic Commando -niminen yksikkö. Elokuussa 2019 asemalle saapui punainen Valtra N154 Active EcoPower.

– Valtra toimii monitoimityökoneena, koska tarvitsimme konetta kaivamaan, nostamaan ja vetämään. Traktori pystyy kaikkeen tähän ja siksi se oli täydellinen valinta, kun etsimme uutta työkonetta. Yleisesti ottaen traktorissa on hyvin hydrauliikkalohkoja ja siinä voidaan käyttää erilaisia työkoneita, Enok sanoo.

Vaikka Grönlanti on suurimman osan vuotta lumen peitossa, Valtra N154 Active ei tee lumitöitä.

– Tarvitsemme traktorin vetämään aseman perävaunua ympäri vuoden. Siksi Valtrassa on talvirenkaat, ja se on varustettu talvivarustepaketilla, johon kuuluu ohjaamon lisälämmitin ja sähkölämmitteiset ikkunat, Enok sanoo.

Koska Grönlannin Mestersvig on niin kaukana Valtra-huoltopisteistä on aseman teknistä henkilökuntaa koulutettu Tanskassa korjaamaan traktori paikan päällä omatoimisesti, jos tarve niin vaatii.

Lue myös nämä