Tällä sivustolla käytetään evästeitä erottamaan sinut muista käyttäjistä. Tämä auttaa meitä tarjoamaan sinulle hyvän käyttökokemuksen ja parantamaan sivustoamme.


Henkilötietojesi yksityisyys on meille tärkeää. Tämän vuoksi AGCO on päivittänyt Tietoturvalausuntoaan antaakseen sinulle paremman käsityksen minkä tyyppisiä henkilötietoja sinusta keräämme ja kuinka niitä käytämme. Suosittelemme että varaat hetken lukeaksesi päivitetyn Tietosuojalausekkeen osoitteessa http://www.agcocorp.com/privacy.html

Lehtiarkisto
Traktori on monipuolinen, tehokas ja taloudellinen työkone
Traktorit Ihmiset

Traktorit yleistyvät tien- ja kiinteistönhoidossa

Traktori on monipuolinen, tehokas ja taloudellinen työkone

Traktorit ovat korvanneet kuorma-autoja ja erikoiskoneita tienhoidossa ja sama suuntaus näyttää jatkuvan. Traktori on työkoneena monipuolinen, kokonaistaloudellinen ja tehokas. Traktoreiden nopeudet ja massat ovat kasvaneet 2000-luvulla hurjasti, mikä on mahdollistanut entistä monipuolisemmat työt. 

Jos 1990-luvun kunnallisteknisellä urakoitsijalla oli työkalunaan esimerkiksi Valmet 805, oli hänellä käytössään tasan 100 hevosvoimaa tehoa ja 4130 kiloa painoa. Jos tämän päivän urakoitsijalla on käytössään T-sarjan toiseksi tehokkain malli T234 Active, tehoa on 250 hevosvoimaa ja painoa 7300 kiloa. Käytännössä tehoa ja painoa on kaksi kertaa enemmän kuin parikymmentä vuotta sitten.

Tehon, painon, hydrauliikan tuoton ja ulosottotehon lisäksi traktoreiden huippunopeus on kasvanut 40 km/h:sta ensin 50 km/h:iin ja tänä vuonna 60 km/h:iin. Taajamissa, kevyen liikenteen väylillä ja pienemmillä maanteillä nykyaikainen liikennetraktori on käytännössä yhtä nopea työkone kuin kuorma-auto. Iso osa työajasta esimerkiksi aurauksessa kuluu risteysalueiden ja bussipysäkkien putsaamiseen, jossa traktori on nopeampi kuin kuorma-auto. Traktorista on myös parempi näkyvyys ulos ahtaissa paikoissa.

Traktori voittaa monipuolisuudessa erikoiskoneen

Harjauskone, metsäkone tai tiehöylä on taatusti tehokkaampi omassa työssään kuin traktori. Traktorin etu on se, että yhdellä ja samalla koneella voit hoitaa kaikki nämä työt ja vielä paljon muuta. Erikoiskone sopii hyvin yhteen työhön, mutta seisoo yleensä suuren osan vuodesta käyttämättä, jolloin pääomakulu nousee korkeaksi. Traktori-investoinnille löytyy töitä ympäri vuoden ja se on helppo myydä käytettynä.

Valtran erityinen vahvuus on räätälöinti. Traktori voidaan varustaa jo tehtaalla esimerkiksi palapintarenkailla, kattoikkunalla, puskutuilla, etukuormaimella, etunostolaitteella, taakseajolaitteella, kapeilla lokasuojilla, lisävaloilla ja keltaisella värillä. Unlimited-studiossa traktori voidaan varustella vielä pidemmälle, rajana ovat oikeastaan vain taivas, lompakko ja tieliikennelaki.

Jyväskylän RTK Palveluiden Valtra T234 Active on monipuolinen, tehokas ja taloudellinen työkone
Jyväskylän RTK Palveluiden T234 Activessa on varusteena mm. etukuormain, polanneterä, majakkapaneeli, puskutuet, Nokian TRI2 -palapintarenkaat, etuakselin jousitus, ilmastointi ja ilmaistuin.

Traktorilla tehtäviä kunnallisteknisiä töitä:

 • Auraus
 • Linkous
 • Lastaus
 • Kuljetus
 • Hiekoitus
 • Piennarniitto
 • Sorateiden lanaus
 • Suolaus
 • Polanteiden poisto
 • Soratien jyrsintä
 • Aurauskeppien asennus
 • Liikennemerkkien pesu
 • Harjaus
 • Metsäkuormaintyöt
 • Takakaivurin käyttö

Traktorin etuja kunnallis-teknisessä urakoinnissa:

 • Monipuolisuus – samalla koneella voi tehdä useita eri töitä
 • Kokonaistaloudellisuus – hankinta- ja jälleenmyyntihinta, vakuutukset, polttoainekulut
 • Tehokkuus – teho, paino, nopeus ja muut ominaisuudet riittävät isoillekin teille
 • Ketteryys – hyvä suunnanvaihto, pieni kääntösäde
 • Turvallisuus – hyvä näkyvyys traktorin ohjaamosta kaikkiin suuntiin
 • Kuljettajat – traktoreille löytyy helpommin osaavia kuljettajia kuin erikoiskoneille

 

Kokemuksia traktorista työkoneena

Jyväskylän RTK Palvelut ja Valtra N134 Active

”Traktori on monipuolinen ja edullinen”

Koneenkuljettaja Tarmo Sivulan ja yksikönpäällikkö Hannu Ojalan mukaan traktori on edullinen ja monipuolinen työkoneKoneenkuljettaja Tarmo Sivulan ja yksikönpäällikkö Hannu Ojalan mukaan traktori on edullinen ja monipuolinen työkone, joka antaa mahdollisuuden laajentaa toimintaa esimerkiksi markettien ja koulujen isoille pihoille.

– Traktori oli hankintahinnaltaan 30 prosenttia edullisempi kuin hydraulivetoinen kiinteistökone. Lisäksi käyttökulut ovat edullisemmat ja jälleenmyyntiarvo parempi, kertovat yksikönpäällikkö Hannu Ojala ja koneenkuljettaja Tarmo Sivula.

Valtra N134 Active hankittiin marraskuussa 2017 ja elokuussa 2018 sillä oli ajettu 600 tuntia. Traktorissa on työlaitteina mm. U-aura, hiekoituskauha ja pian myös keskipakolevitin, kauhaharja sekä kasettikärry. Kasettikärryllä voi kuljettaa kaksi koukkulavaa sisäkkäin. Jyväskylän RTK:lla ei ole aiemmin ollut koukkulavoja, joten palvelu on pitänyt ostaa ulkopuoliselta. Nyt lavan voi jättää työmaalle tai vaikkapa taloyhtiön talkoisiin ja hakea myöhemmin.

Avaa uusia mahdollisuuksia

Traktori ei ole paras työkalu ahtaisiin keskustoihin tai kerrostalopihoille. Siksi Jyväskylän RTK käyttää jatkossakin näihin tehtäviin kiinteistötraktoreita. Sen sijaan uusi traktori sopii erinomaisesti esimerkiksi koulujen ja kauppakeskusten pihojen hoitamiseen.

– Nyt voimme tarjota entistä laajemman palveluvalikoiman pienemmillä vasteajoilla traktorin lisätessä työtehokkuutta sekä nopeutta.
Viime vuonna saimme hoidettavaksi Jyväskylän Tilapalveluilta itäiset kaupunginosat, joissa on paljon esimerkiksi laajoja koulujen pihoja. Siihen työhön traktori on juuri oikea kone, kertoo Ojala.

Työteho on kasvanut isomman koneen myötä huomattavasti. Enti­nen hiekoituslaite levitti hiekkaa kahden metrin leveydelle, uusi kahdeksan metrin leveydelle. Lisäksi etunostolaitteeseen kiinnitetyllä keskipakolevittimellä voi hiekoittaa esimerkiksi portaat käsilevityksen sijaan. Ennen iso osa ajasta kului hiekan tai muun materiaalin kuljettamiseen pienellä kärryllä, nyt kerralla siirtyy paljon isompi massa. Hyvät kokemukset kannustivat myös toisen koneen hankintaan ja sen luovutus on lähipäivinä.

Lue lisää T-sarjasta

Lue myös nämä