Tällä sivustolla käytetään evästeitä erottamaan sinut muista käyttäjistä. Tämä auttaa meitä tarjoamaan sinulle hyvän käyttökokemuksen ja parantamaan sivustoamme.


Henkilötietojesi yksityisyys on meille tärkeää. Tämän vuoksi AGCO on päivittänyt Tietoturvalausuntoaan antaakseen sinulle paremman käsityksen minkä tyyppisiä henkilötietoja sinusta keräämme ja kuinka niitä käytämme. Suosittelemme että varaat hetken lukeaksesi päivitetyn Tietosuojalausekkeen osoitteessa http://www.agcocorp.com/privacy.html

Lehtiarkisto
Viisi asiaa, jotka kannattaa tietää uudesta traktoriasetuksesta
Traktorit

Viisi asiaa, jotka kannattaa tietää uudesta traktoriasetuksesta

EU:n uusi tyyppihyväksyntää koskeva traktoriasetus toi vuodenvaihteessa mukanaan lukuisia muutoksia. Kokosimme listalle viisi tärkeintä, jotka jokaisen traktorinomistajan olisi hyvä tietää.

 1. 60 km/h huippunopeus
  Toistaiseksi saat ajaa uuden tyyppihyväksynnän mukaisella traktorilla 60 kilometriä tunnissa, kun sinulla on C- tai liikennetraktorikortti. 40 m/h -traktoreita saa ajaa T-kortilla. Ajokorttilaki muuttuu heinäkuussa.
 2. Perävaunussa pitää jatkossa olla kaksijohtoiset jarrut
  Uusi traktoriasetus edellyttää, että traktorissa on kaksijohtoinen perävaunujarrujärjestelmä, samoin perävaunussa. Käytännössä tämä tarkoittaa yleensä paineilmajarruja. Hydraulinen, yksijohtoinen jarrujärjestelmä voi olla rinnalla siirtymäajan. Toisaalta Suomessa perävaunuilta ei vaadita tyyppihyväksyntää, joten erilaiset kärryt ovat laillisia. Käytännössä kaikissa uusissa Valtroissa on paineilmajärjestelmä.
 3. Jarruttoman kärryn kokonaismassa saa olla korkeintaan 3500 kiloa
  
Uudella traktorilla ei saa hinata akselimassaltaan yli 3500 kilon jarrutonta kärryä. Painoraja voi olla alempikin, riippuen traktorin omista jarruista. Käytännössä vuosimallin 2018 tai uudemmalla traktorilla ei siis saa vetää jarrutonta kärryä, paitsi erittäin pientä.
 4. Laajakulmapeilit ja pyöreät kulmat
  Traktoriasetus toi pallopeilit traktorin sivupeilien alaosaan. Laajakulmapeilillä kuljettaja näkee esimerksiki takarenkaan viereen. Lisäksi asetuksessa on paljon muita turvallisuutta kohentavia uudistuksia. Esimerkiksi traktorin ohjaamossa ei saa olla 70 senttimetrin etäisyydellä kuljettajan päästä teräviä kulmia, joihin kuljettaja voisi iskeä päänsä. Samoin traktorin sivuilla ei saa oll 8 senttimetriä lähempänä traktorin ulkoreunaa teräviä kulmia, jotka voisivat tarttua ohikulkijan vaatteisiin.
 5. Hitaan ajoneuvon kolmio hitaissa traktoreissa
  Hitaan ajoneuvon kolmio on pulmallinen asia, sillä traktoriasetus sallii sen käytön 40 km/h asti ja sitä nopeammissa traktoreissa se on kielletty. Suomen tieliikennelain mukaan puolestaan kolmio on pakollinen 50 km/h hitaammissa traktoreissa. Kun tieliikennelaki ajaa tässä asiassa asetuksen yli, niin periaatteessa alle 50 km/h kulkevissa traktoreissa pitää olla hitaan ajoneuvon kolmio ja sitä nopeammissa ei. Toisaalta jo nyt tiedetään, että traktorinkuljettajat ovat joutuneet keskustelemaan asiasta tien päällä poliisin kanssa.

Lue myös nämä